Vårda dina fötter

Det är inte utan anledning att det finns yrken som fotvårdsspecialist. Våra fötter kan vara väldigt känsliga, de flesta har nog haft ett eller annat problem med fötterna under sitt liv, men det finns råd man kan se till att följa i försök att förhindra eller lindra vissa problem.

2207285-bare-relaxed-feetRenlighet är en bra början. Se till att tvätta fötterna ofta, ta även ett fotbad med tvållösning eller såpa en gång i veckan. Efter tvätt och bad, torka fötterna väl, och var noga med att torka mellan tårna. Man kan sedan smörja med fuktbevarande hudkräm.

Förhårdnader bör mjukas upp med ett fotbad och sedan skrapas med en fotfil av sandpapperstypen, smörj med hudkräm efteråt. Liktornar behandlas först på samma sätt som förhårdnader, men efter hudkrämen bör man sedan skydda det utsatta området med tryckskyddshäfta, skumgummirör eller mollskinn.Var noga med att aldrig skära upp liktornar med rakblad eller kniv. Vid nageltrång, se till att du inte klipper ned nagel för långt, och klipp heller inte ned sidan på nageln. Torr hud behandlas bäst med korta fotbad och regelbunden riklig insmörjning med hudkräm. Se till att undvika plagg av syntetmaterial närmast den torra huden.

Val av sko kan även göra skillnad. Undvik skor som är låga över tårna. Välj en sko med låg klack (högst två centimeter). Den bör sitta stadigt kring både vrist och häl. Och den ska vara minst en centimeter längre än din fot. Som hjälp kan du sätta ned din fot på ett pappersark, rita sedan av formen, klipp ut, och ta med den nästa gång du köper skor. Stoppa ned papperet i skon och se till att den passar bra, då känslan i fötterna kan ibland vara något nedsatt ibland. Känn även med handen så det inte finns några hårda ojämnheter eller sömmar.