Tillskott

Det finns många falska produkter därute. Det finns en hel del som inte fungerar eller som lovar för mycket. Men låt inte dem förstöra för alla andra som faktiskt kan ge dig en liten boost. För vad vi än tror, behöver kroppen lite hjälp för att må som allra bäst.

Immunförsvar

Speciellt bra under perioder då olika sjukdomar som influensan och magsjuka brukar bryta ut. Kostmässigt är det bra att äta mycket grönt. frukter som äpplen och grapefrukt, mörka bär och kryddor som cayennepeppar och pepparrot sägs kunna hjälpa till. Vill man ta det i pillerform har Swissclinic en produkt som inte bara hjälper immunförsvaret utan har aktiva ingredienser för att skydda dig mot vinterkräksjukan.

Hår, hud och naglar

Man vill att dessa ska vara så vackra som möjligt. De klumpas alltid samman till en grupp eftersom de alla tre är uppbyggda av ämnet keratin. Om man vill gå den extrema vägen för att göra håret en tjänst, kan man göra en keratinbehandling. Alternativt får man till Apoteket och köper kosttillskott som innehåller de ämnen som just hår, hud och naglar behöver för att växa och bli starka. Kostmässigt behöver du B-vitaminer från råris, fisk, hirs och kyckling, zink från fullkornsprodukter, ägg och kött samt lite kisel från fisk, morot, vitlök och nötter.

Prestation

Om man vill maxa på gymmet eller orka längre i springspåret finns det också lite genvägar att ta. Det finns hundratals kosttillskott för träning och det man ska tänka på är att kosttillskott är dåligt reglerade i Sverige. Köp endast från tillförlitliga källor! Vill man istället prestera bättre genom kosten är det protein, protein, protein som gäller. Protein innehåller de viktigaste födoämnena för musklerna. Makaroner och andra kolhydraten är bra för sport där man tränas uthållning som distanslöpning och skidåkning. Kombinera det med mycket grönt och undvik sockret och alkoholen.

Att tänka på

Först och främst bör man vet att det är bättre att betala lite mer för tillskott av högre kvalitet, än att köpa billigare tillskott av lägre kvalitet och ta dem i hopp om att de kanske gör någon nytta i alla fall. Är tillskotten av dålig kvalitet är det större chans att de har en negativ påverkan än att de faktiskt hjälper på något litet sätt.

Vitaminer, mineraler, flavonoider, fenoler m.m. fungerar alla i synergi med varandra, det är lätt att man saknar något beroende på vilken kost man har. Har man möjlighet att ta reda på hur det kosttillskott man funderar på att köpa är torkat är detta något man helt klart borde göra. Undvik helst tillskott som spraytorkats, torkats med värmepistol eller med hjälp av frystorkning. Och välj helst de tillskott som är gjorde av ekologiska råvaror.