Saker som gör dig lycklig

Lyckan kommer, lyckan går, ja så lyder orden i psalm 493, Gud som haver barnen kär. Och nog föredrar vi att den kommer istället för går, men hur kan vi se till att den kommer?

Detta är måhända inte den allra enklaste frågan att svara på, vi är ju alla olika som personer. Så förmodligen är det så att för vissa så stämmer några av våra tips in mer väl än för andra. Dock så är några av tipsen faktiskt bevisade genom forskning  att de gör oss lyckliga.

Lycka

Vad lycka är är väldigt individuellt och subjektivt men mycket förenklat så är det en varaktig känsla av välbehag. Forskningen kring lycka har de senaste decennierna exploderat och det pågår just nu ett mycket stort forskningsfält kring detta om vad som skapar lycka till människors liv. Det man vet är att lycka är inte materiellt eller i hur framgångsrik eller hur mycket pengar man har. Inte har heller sjukdom någon större effekt på om en människa upplever lycka eller ej. Lycka verkar istället ha mera att göra med vår personliga status samt vilken respekt vi upplever att andra människor ger oss och hur vi ser på oss själva i förhållande till andra. Majoriteten av befolkningen anser sig känna lycka och undersökningar visar att de flesta tror sig också vara lyckligare än andra. Du kan aktivt arbeta med att känna dig lyckligare.

Unna dig själv något du tycker om

Uttrycket att unna sig är i Sverige lite mer problematiskt än man kan tro. Faktum är att att vi svenskar är bland de sämsta i Europa på att unna oss något extra. Saken är den att vi ofta får dåligt samvete av att spendera pengar på oss själva. Det tycker vi att vi borde skärpa oss med och istället må bra av det, på samma sätt som vi mår bra exempelvis efter att vi varit hos frisören och känner oss fina. Just den typen av saker är det nog många som kan hålla med om att det är något som får oss att må bra.

Sen behöver det inte vara just att klippa sig, utan även att få vara kreativ med sitt utseende och stil genom att exempelvis sätta in löshår, köpa nya kläder eller liknande, det brukar kunna samma sköna känsla.

Bo närmare

Att bo närmare sitt arbete är något man i den forskningen vi tidigare refererade till, kommit fram till att det gör så att man mår bättre. Många har en bild om ett idealboende, men faktum är att det har visat sig krävs upp till 40 % högre lön för att väga upp den tid det tar att pendla till och från jobbet.

Träna

Att man mår bättre av att träna är inte någon nyhet, men visste du varför? Förstås så är det de goda hälsoeffekterna som kommer av träning, men det är också så att vid träning så producerar kroppen endorfiner som man brukar kalla för kroppens eget morfin. Det gör att vi får en avslappnad välmåendekänsla i kroppen.

Le

Det kan låta som en klyscha, men rörelsen av ett ordentligt stort leende – fastän vi inte nödvändigtvis är så otroligt glad, gör genom att musklerna som vi använder när vi ler skickar signaler till hjärnans hälsocentra och kan på så vis frambringa en glad känsla.