Lider du av brist på vitaminer?

Det är inte alls ovanligt att man kan lida av vitaminbrist. Äter vi en varierad kost så får vi i oss de viktiga vitaminerna som vår kropp behöver. Det kan finnas vissa lägen i livet då vi kanske inte äter som vi sak och då får vi inte kroppen det som den så väl behöver. Då kan vi få i oss vitaminer genom olika former av tabletter.

Vitamin D

Förutom kost så får vi i oss en viss d-vitamin genom solsken. Men solen skiner inte alltid så det kan finnas anledning att titta över sitt vitaminintag och kanske få i sig lite extra av just d-vitamin. Symtomen vid vitaminbrist kan vara lite varierande men vid just brist på d-vitamin så kan man känna sig trött och orkeslös men också svag i muskler. Även ont i skelett och leder kan associeras med brist på denna vitamin. Just vitamin D kan vara svår att få i sig via kost så det gäller att se till att vara mycket utomhus då solen skiner och ta tillskott regelbundet. Våra kroppar utsätts för olika former av påfrestning och det är viktigt att vi ser till att fylla på med energi genom en varierad kost.

Man bör inte överdosera vitaminer. Även om det inte är någon större fara om man skulle ta för mycket. Det kan ge en del bieffekter som inte är helt ok men ingen större fara. För att vår kropp ska fungera så är det viktigt att vi får i oss tillräckligt med vitaminer. Som i skrev i ingressen så får vi detta genom en varierad kost men kan mycket väl komplettera med tillskott av vitaminer i exempelvis tablettform. Bland annat vårt immunförsvar byggs upp med hjälp av vitaminer. De skyddar oss från att bli olika virus och infektioner. Det finns aldrig garantier och man kan även bli sjuk om man äter vitaminer men det kan hjälpa till att bygga upp ett bättre immunförsvar.