Förutsättningar för att vi ska må bra

Att må bra innefattar en rad olika faktorer som hänger ihop med varandra och som hela tiden påverkar hur vi mår. Några allmänt viktiga områden är psykisk hälsa, motion, hälsosam kost, god sömn och återhämtning, men heller inte glömma bort att ha roligt, skratta och göra saker man tycker om.

Psykisk hälsa

En god psykisk hälsa är en förutsättning för att må bra. En positiv syn på tillvaron ger oss mer energi till att göra det vi vill och strävar efter och kan även göra oss friskare enligt undersökningar. Utstrålar man positivism och glädje kan man också vara säker på att det speglas tillbaka på dig och din omgivning. De allra flesta behöver trygghet i sin tillvaro och det är såklart olika från person till person, men ett rofyllt hem, trivsam arbetsplats, självförtroende och bra relationer med sina närmsta är en stor hjälp på vägen för att kunna känna oss tillfreds med oss själva.

healthMotion

Motion är alltid bra och vardagsmotionen är en viktig del som spelar stor roll även om man inte tänker på det. Man behöver inte gå till gymmet för att hålla sig i form, all rörelse är bra oavsett om det är promenader, sit-ups eller att gå ut och dansa. I och med motion och rörelse blir man blir piggare, stärker immunförsvaret och håller sig allmänt friskare.

Kost

Hälsosam kost kan göra en stor skillnad. Undviker du t ex snabba kolhydrater och sockerrika produkter som gör dig trött och istället äter nyttig varierad kost såsom bra fetter, grönsaker, proteiner påverkas kroppen på många bra sätt som gör att du orkar mer och håller dig piggare längre.

Sömn

Att återhämta kropp och hjärna efter en hel arbetsdag behöver alla. Sömn är viktigt för att må bra och orka med vardagen. En faktor som påverkar vår sömn och vår förmåga att varva ner är hur stressigt liv vi lever och hur mycket vi låter oss påverkas av det. Vi fungerar allmänt sämre då kroppen inte fått den sömn den behöver.

Delar av denna text är inspiration från sidorna www.1177.se och www.halsosidorna.se.