För dig som arbetar inom vården

Att arbeta inom vården är ett relativt påfrestande arbete för kroppen om du inte använder rätt klädesplagg och rätt skor. Som vårdgivare är du uppe på fötterna stora delar av arbetspassen. Antingen går du mellan patienter eller också behöver du stötta vissa patienter på olika sätt som då kan innebära tunga lyft. Att använda passande kläder, utrustning och skor är därför viktigt för att förhindra eventuella problem och göra ditt jobb enklare för din skull.

Passande utrustning

Inom vården är det viktigt att förebygga smittspridning. Detta gör du som vårdgivare genom att använda dig av rätt arbetskläder samt rätt skyddsutrustning. Att använda arbetskläder är viktigt för att skydda dig samt att du inte ska bära med dig eventuella smittor som fastnat på kläderna ut till allmänheten. Genom skyddsutrustningen skyddar du dessutom inte bara dig själv utan även de andra patienterna. Du bör använda skyddsförkläde, plasthandskar och ibland även munskydd om det krävs.

Rätt skor

Arbete inom vården är ofta är ett tungt arbete. Därför att det viktigt att du använder dig av rätt skor för att förebygga eventuella problem med rygg och knän. Du bör införskaffa rejäla skor med stadig sula som är bekväma för dina fötter.

Kom ihåg att ta hand om dig själv och hitta något passande för just dig.